Werkbezoek staatssecretaris Van Rijn

Geplaatst op: 24 november 2014
Maandagmiddag 24 november bezocht staatssecretaris Van Rijn Het Hoogeland in Beekbergen (onderdeel van IrisZorg). De Staatssecretaris was daar op uitnodiging van de gemeente Apeldoorn, op initiatief van wethouder Paul Blokhuis. IrisZorg heeft invulling gegeven aan een gedeelte van het programma, en vroeg met name aandacht voor onze cliëntengroep die ­- ondanks de maatschappelijke trend waarbij beschermde woonvormen juist worden afgebouwd­ - wél baat heeft bij geconcentreerde beschermde woonvormen.

Het Hoogeland biedt een beschermde woon- en werkomgeving aan 156 dak- en thuisloze cliënten. IrisZorg was blij met de komst van de staatsecretaris naar Het Hoogeland. Directeur Bernadette Ottenschot: “Door ontwikkelingen in financiering en veranderingen in de maatschappelijke kijk op zorg worden beschermde woonvormen steeds verder afgebouwd. De eigen kracht van cliënten komt voorop te staan, zorg wordt lichter waar mogelijk en steeds meer in de eigen omgeving van de cliënten georganiseerd. IrisZorg vindt deze ontwikkelingen positief en we bereiken hier al veel goede resultaten mee. Echter, we willen ook graag aandacht voor een cliëntengroep die wél baat heeft bij een (geconcentreerde) beschermde woonvorm."

Deze cliëntengroep niet vergeten in maatschappelijke discussie
“De realiteit is dat voor een deel van onze dak- en thuisloze cliënten teruggaan naar de wijk niet haalbaar is. Of pas naar verloop van een aantal jaren. Zij komen het beste tot hun recht in een beschermde woonomgeving, zonder teveel prikkels, waar ze zichzelf kunnen zijn zonder overlast te veroorzaken in een stedelijke omgeving. IrisZorg wil graag aandacht voor deze kwetsbare groep cliënten, omdat zij vergeten lijken te worden in de maatschappelijke discussie. Deze cliëntengroep trekt niet zelf aan de bel. We hebben daarom aan de staatssecretaris laten zien waarom voorzieningen als het Hoogeland nog steeds bestaansrecht hebben, en waarom het belangrijk is dat ze ook in de toekomst blijven bestaan. IrisZorg vindt het dan ook heel belangrijk dat er zorgvuldig landelijk onderzoek wordt gedaan naar hoe beschermd wonen het beste gefinancierd kan worden in Nederland, zodat we de zorg kunnen blijven leveren ie onze kwetsbaarste doelgroep nodig heeft.”

Staatssecretaris Van Rijn reageerde na afloop van het werkbezoek: "Het was bijzonder indrukwekkend om samen met Apeldoornse wethouder Paul Blokhuis in gesprek te gaan met bewoners van Het Hoogeland. Allemaal op hun eigen manier hebben zij daar een beschemde plek gevonden om te wonen, werken en mee te doen in de samenleving."

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.