Een partner of familielid met verslaving

Geplaatst op: 27 oktober 2014
Een verslaving is niet alleen ontwrichtend voor de persoon zelf, maar ook voor mensen rondom hem of haar. IrisZorg heeft voor partners, ouders, kinderen, broers, zussen en andere naasten van personen met een verslaving de groepstraining CRAFT ontwikkeld. Hierin leren zij op een effectieve manier omgaan met hun naaste en de kwaliteit van hun eigen leven te verbeteren.

CRAFT (Community Reïnforcement and Family Training) komt oorspronkelijk uit Amerika en is gebaseerd op gedragsprincipes. Familieleden en naasten leren tijdens de training om tekenen van gebruik te herkennen, agressie te voorkomen of temperen en hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen als iemand onder invloed is.
Ook leren naasten hun eigen rol in het geheel herkennen en zo voorkomen dat zij de verslaving mede in stand houden. Uiteindelijk kunnen partners en familieleden hun naaste zelfs motiveren om in behandeling te gaan.

Onderzoek naar effect
Uit Amerikaans onderzoek bleek dat de naasten aanzienlijk verbeteren qua welzijn, dat er minder huiselijk geweld voorkomt en dat de persoon in kwestie zich in 2 van de 3 gevallen laat behandelen. 
In Nederland is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van CRAFT. IrisZorg heeft samen met Tilburg University een onderzoek opgezet naar deze effecten en om te kijken waar er verbeteringen mogelijk zijn.

Kosteloos deelnemen
Om in korte tijd voldoende deelnemers te krijgen, kunnen naasten die zich aanmelden voor het onderzoek geheel kosteloos deelnemen aan de training.
Sylvia Stoverink is CRAFT trainer en verzorgt samen met een collega de training bij IrisZorg in Doetinchem: “De meeste mensen zijn erg positief en pakken op latere momenten terug naar wat zij tijdens de training geleerd hebben.” CRAFT wordt in Arnhem, Nijmegen, Tiel, Ede en Doetinchem gegeven. 

Aanmelden
Partners, familieleden en andere naasten kunnen zich online aanmelden voor het onderzoek. Lees bijgaande folder voor meer informatie. Vragen? Bel met 088-606 1600 of stuur een mail naar craft@iriszorg.nl.
 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.