Hulpverlening aan jongvolwassenen krijgt boost door speciaal (FACT)-team

Geplaatst op: 16 juni 2014
Bernadette Ottenschot (IrisZorg), wethouder Blokhuis, Mirjam Schleijpen (GGNet)
Wethouder Paul Blokhuis heeft op maandag 16 juni de start van het nieuwe FACT-team officieel bekrachtigd. Voor mensen met verslavings- en psychiatrische problemen wordt de zorg in de regio Apeldoorn nog beter vormgegeven. IrisZorg start, met expertise van GGNet, met een nieuw team dat integrale zorg biedt voor verslaving en psychiatrische problemen. De kracht van dit team is dat (jong)volwassenen nu sneller en effectiever vanuit de opvang en begeleiding kunnen doorstromen naar verslavingsbehandeling indien dit nodig is.
In het nieuwe team van IrisZorg wordt gewerkt met de methodiek FACT. FACT is een afkorting van het Engelse ‘Functional Assertive Community Treatment’. FACT staat voor een outreachende en assertieve benadering van hulpverlenen. Het team is multidisciplinair, dat betekent dat zowel verslavingsbehandeling als praktische hulp geboden wordt.
De doelgroep van het FACT-team bestaat uit mensen die problemen hebben op bijna alle leefgebieden: wonen, financiën, werk, relaties en gezondheid, gecombineerd met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. De cliënten zijn vaak zorgmijders. Er zijn al veel pogingen gedaan om de cliënten in zorg te krijgen en te houden.

Effectieve begeleiding

Uit onderzoek blijkt dat werken in FACT-teams zeer effectief is. De kwaliteit van de begeleiding en behandeling verbetert doordat de begeleiding en behandeling binnen één team geboden wordt.

Uitbreiding FACT-teams IrisZorg

IrisZorg is verheugd dat ze nu ook in Apeldoorn van start kan gaan. In andere steden zoals Nijmegen, Arnhem, Tiel, Ede en Doetinchem zijn al eerder FACT-teams van start gegaan. Daarbij zoekt IrisZorg de samenwerking met andere partijen om de expertise in het team zo breed mogelijk te maken.

Bekijk hier het filmpje over Fact.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.