ROC-jongeren gaan voor gezonde zomer

Geplaatst op: 06 mei 2014
IrisZorg, Tactus Verslavingszorg en GGD Noord- en Oost-Gelderland wensen jongeren een leuke en gezonde zomer toe. Daarom organiseren we op 6, 7 en 8 mei de actie ‘Ga voor een gezonde zomer’ op diverse ROC’s in de regio.
Omdat de zomer voor veel jongeren een tijd is om even alles los te laten, gaan de drie organisaties met hen in gesprek over alcoholgebruik, vaccinaties en seks. Jongeren bespreken met elkaar en met preventiemedewerkers bijvoorbeeld of zij onder invloed van alcohol weleens iets gedaan hebben waar ze later spijt van kregen. Andere vraagstukken zijn: “Wat doe je als je geen condooms bij je hebt?” en “Waarom is vaccineren belangrijk als je alleen maar op het strand ligt?”.

Seksualiteit

Het team Seksuele Gezondheid (Sense) richt zich op veilig vrijen. Jongeren kunnen het spel ‘Condobox’ spelen, waarmee ze leren hoe ze een condoom kunnen gebruiken. Daarnaast promoot het team het “Sense Spreekuur” van de GGD, daar (en op www.sense.info) kunnen jongeren tot en met 24 jaar gratis en anoniem terecht met vragen over de liefde, seks en relaties.

Reisvaccinaties

Tijdens de vakantievoorbereiding vergeten jongeren vaak dat veel landen een vaccinatieadvies hebben. De reizigersafdeling van GGD NOG brengt onder andere Sunny Beach (Bulgarije), Turkije en Egypte bij de jongeren onder de aandacht en deelt kortingsbonnen uit voor het halen van een vaccinatie.

Alcoholgebruik

IrisZorg en Tactus gebruiken de DIVO, een spelcomputer waarop jongeren een quiz over alcohol en drugs kunnen spelen. Daarnaast kunnen jongeren een parcours afleggen met een promille-bril op. Zo ervaren zij in nuchtere toestand wat de invloed is van alcohol op hun coördinatie en motoriek. Deze activiteiten worden vanuit IrisZorg begeleid door de Iriszpeers: jongeren die leeftijdsgenoten voorlichten over alcohol en drugs. Voor meer informatie zie www.facebook.com/iriszjongeren.

Fotoactie

De jongeren kunnen een ludieke zomerfoto laten schieten. De foto’s worden geplaatst op www.facebook.com/ggdnog.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.