Bewoners de Hulsen leggen opzienbarende historie bloot

Geplaatst op: 21 mei 2014
In Nijmegen zijn de resten van een 2000 jaar oude Romeinse tempel ontdekt. Vrijdagmiddag 16 mei hebben bewoners van De Hulsen geholpen om de geschiedenis steen voor steen bloot te leggen. Lees hieronder het verslag van een medewerker.
Omdat de prijs voor deelname aan dit project voor onze weinig vermogende bewoners wat aan de hoge kant was, schreef ik de contactpersoon. Vrijwel meteen kreeg ik bericht terug: we konden met een groep geschiedenisliefhebbers komen, geheel gratis! Van deze mogelijkheid hebben we uiteraard direct gebruik gemaakt.
 
Al na het middageten staan er diverse cliënten klaar, hoewel we pas om 14.30 vertrekken. Onder hen ook bewoners die doorgaans niet deelnemen aan activiteiten. Een paar van hen zijn er zeker van dat we gouden munten zullen vinden. Wat dan? In je zak laten glijden of afgeven voor het museum? Als het in een museum komt, moet er op zijn minst een bordje bij met je naam. Zo wordt er druk onder elkaar gespeculeerd en gediscussieerd.
 
Aangekomen op de archeologische opgravingplek, krijgt iedereen een paar latex handschoenen (hetgeen bij de ex-bajesklanten tot enige hilariteit leidt). Daarna laat een kundige jonge archeologe ons zien wat er tot nu toe gevonden is: veel potscherven en dierenbotjes, maar ook speelstukken van Romeinse spelletjes. We krijgen de instructie om op onze knieën, met een troffeltje, zo’n tien centimeter aarde af te graven en te onderzoeken op archeologische resten.
 
We gaan aan de slag. “Is dit iets?” is het enige dat je soms hoort. De op de plek aanwezige geschiedkundigen vertellen ons of iets een vondst is of een gewone kiezelsteen. Iedereen is geconcentreerd aan het troffelen. We zijn zo ingespannen bezig, dat bijna de rookpauze wordt vergeten! Dat wil wat zeggen bij onze clientèle…
 
Aan het einde van de middag worden de emmertjes met daarin onze vondsten verzameld. Helaas geen zakjes met gouden munten of zilveren haarspelden, maar dat kan niemand deren. Dit uitje is zeer in de smaak gevallen! Voor zeker de helft van de groep had de middag nog wel wat langer mogen duren. De aanwezige archeologen is het geconcentreerde en nauwkeurige werk van onze mannen ook opgevallen. We mogen complimenten in onze zak steken.
 
Tot slot krijgt we een certificaat, dat bewijst dat je hebt meegeholpen met het onthullen van belangrijke Nijmeegse geschiedenis. 

 

 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.