Stoppen met alcohol via de smartphone

Geplaatst op: 11 maart 2014
Verslavingszorginstellingen Novadic-Kentron, Victas, Tactus, Verslavingszorg Noord Nederland en IrisZorg ontwikkelden gezamenlijk een applicatie voor de smartphone; een ‘app’ onder de naam ‘Alcohol in de Hand’. Vandaag is de app gelanceerd.

Alcohol in de Hand is een hulpmiddel dat 24 uur per dag ondersteuning geeft bij de behandeling van een alcoholverslaving. De app is ontwikkeld door verslavingsexperts en gebaseerd op de principes van de erkende behandelmethode Community Reïnforcement Approach (CRA).

Zelfcontrole
Cliënten vullen via een wizard persoonlijke doelen en redenen in waarom ze willen stoppen met drinken, evenals persoonlijke reminders zoals foto’s of favoriete muziek. Deze zogenaamde zelfcontrolemaatregelen komen op cruciale momenten terug. De app bevat ook elementen van psyche-educatie: weetjes over het proces van ontgiften, over de lichamelijke winst na het stoppen met drinken of de gevolgen van agressie.
De overwonnen momenten van trek en het bedrag dat inmiddels bespaard is, staan standaard op het dashboard. Wanneer het nodig is, is een noodplan beschikbaar waarbij contactpersonen kunnen worden gebeld of, in het ergste geval, de 24-uurs telefonische hulpdienst.

Uitrollen
De app is geschikt voor jongeren en volwassenen met een alcoholverslaving die in behandeling zijn of na behandeling nog nazorg nodig hebben. Cliënten kunnen de app downloaden in de Appstore of Google Play. Het programma wordt geactiveerd door een persoonlijke inlogcode die de instelling verstrekt. Alcohol in de Hand wordt een jaar op deze manier ingezet. Daarna onderzoeken de vijf instellingen of de app voor iedereen beschikbaar komt of voor andere soorten verslaving geschikt gemaakt wordt.

Binnen IrisZorg is de app getest door cliënten van Plan Morgen. Vanaf vandaag wordt het verder uitgerold binnen Plan Morgen en kan het hulpmiddel ook worden ingezet bij de behandeling van cliënten in het zorgpad Verslaving.

Meer informatie is te vinden in dit factsheet.
 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.