IrisZorg is klaar voor de winter

Geplaatst op: 29 januari 2014
Als de temperatuur onder het vriespunt is daalt, zijn alle nachtopvangvoorzieningen van IrisZorg op extra toestroom van mensen voorbereid. In onze voorzieningen in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Harderwijk, Deventer, Doetinchem en jongerenvoorziening Beekbergen kunnen tijdelijk bedden bijgeplaatst worden. En mocht het nodig zijn dan kunnen er ook stoelen bijgezet worden. Niemand hoeft in de kou buiten te slapen. Dat is het motto van IrisZorg.
In iedere genoemde gemeente zijn er afspraken gemaakt om iedereen die ’s nachts buiten slaapt, de mogelijkheid te bieden om binnen te slapen. De gemeente, GGD’s en de regionale opvangvoorzieningen hebben deze afspraken in veel gevallen samengevat in een winterprotocol. Daarin staat bij welke temperatuur er extra bedden worden klaargezet en in welke omstandigheden het gevaarlijk kan zijn om buiten te slapen. De eerste fase van het winterprotocol gaat in de meeste gemeenten spelen als er een (gevoels-)temperatuur van rond -5 graden verwacht wordt. Voor het Omnizorg in Apeldoorn geldt een grens van -2 graden Celsius. De openingstijden van de dagopvangvoorzieningen worden in veel gevallen ook verruimd.

Lichamelijke klachten

Fase twee van het winterprotocol gaat in als door een combinatie van extreme kou, wind en/of neerslag, een buitentemperatuur verwacht wordt die tot lichamelijke klachten kan leiden. In sommige plaatsen, zoals Arnhem en Nijmegen, gaan medewerkers van IrisZorg actief op zoek naar mensen die buiten slapen om ze te motiveren toch binnen te komen slapen.
In Arnhem wordt bijvoorbeeld door het Rode Kruis soep en dekens uitgedeeld aan mensen die ondanks alles buiten willen blijven.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.