Gratis Hepatitis C test voor inwoners Arnhem en buurgemeenten

Geplaatst op: 12 december 2013
Heeft u in het verleden een scheerbeurt gehad in een exotisch land, een bloedtransfusie ondergaan, drugs of anabolen gebruikt, een tatoeage of piercing laten zetten? Mogelijk loopt u dan risico op de leverinfectie Hepatitis C. Inwoners van de gemeenten Arnhem, Rozendaal, Westervoort, Zevenaar, Duiven, Doesburg, Rijnwaarden, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum of Rheden kunnen zich op 18 en 19 december gratis laten testen bij IrisZorg.
Wat is Hepatitis C?
Hepatitis C is een leverinfectie en is overdraagbaar door bloed-bloed contact. Naar schatting 15.000 tot 60.000 Nederlanders hebben het. Omdat je er heel lang niets van merkt ontwikkelt 70% van de infecties met Hepatitis C zich ongemerkt in een chronische aandoening aan de lever die niet meer te genezen is. Een niet-behandelde infectie met Hepatitis C kan in het slechtste geval uitmonden in bloedingen, leverkanker of overlijden.

Vragen en antwoorden

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden. 

Wanneer loop ik risico?

Mensen die drugs gebruiken lopen een verhoogd risico. Bijvoorbeeld omdat ze elkaars naald gebruiken, of een rietje om coke te snuiven. Maar ook als je geen drugs gebruikt kun je het hebben. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van onbeschermde sex, sporters die anabolen gebuik(t)en, mensen die een bloedtransfusie hebben ondergaan voor 1991, een tatoeage of piercing hebben laten zetten, of zich in een exotisch land (waar Hepatitis C vaker voorkomt) hebben laten scheren.

Wat zijn de klachten bij Hepatitis C?

Klachten die u van Hepatitis C kunt krijgen zijn:
  • minder energie
  • moeheid
  • je langere tijd grieperig voelen
  • weinig eetlust
  • gewrichtspijnen

Is het te behandelen?

Hepatitis C is tegenwoordig een stuk beter te behandelen dan vroeger. Als het virus op tijd wordt ontdekt kan veel worden gedaan om ernstige schade aan de lever te voorkomen. Ook kan zo worden voorkomen dat mensen in je omgeving besmet raken. Daarom is het belangrijk om te weten of iemand wel of niet een Hepatitis C infectie heeft.

Hoe wordt er getest?

Vroeger moest, om op Hepatitis C te testen, bloed worden geprikt. Een week later volgde de uitslag. Sinds enige tijd is een nieuwe speekseltest beschikbaar. Deze geeft binnen 20 minuten uitsluitsel. Op dit filmpje ziet u hoe er getest wordt.

Kom ik in aanmerking voor de gratis test en waar moet ik me melden?

Wie in de gemeenten Arnhem, Westervoort, Zevenaar, Duiven, Doesburg, Rijnwaarden, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum of Rheden woont kan zich gratis en zonder afspraak laten testen op woensdag 18 en donderdag 19 december.
U kunt hiervoor tussen 09:30 en 16:00 terecht bij het kantoor van IRIS in de Buurt op Station Arnhem – Velperpoort (adres: JP van Muijlwijkstraat 195 Arnhem).

Hoe lang duurt het voordat de testuitslag bekend is?

De test geeft binnen 20 uitsluitsel. U kunt dus op ons kantoor wachten op de uitslag.

Wat als ik positief test?

Als u positief test krijgt u het advies om, in overleg met uw huisarts, contact op te nemen met ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van Hepatitis C. Hepatitis C is tegenwoordig een stuk beter te behandelen dan vroeger. Als het virus op tijd wordt ontdekt kan veel worden gedaan om ernstige schade aan de lever te voorkomen. Ook kan zo worden voorkomen dat mensen in uw omgeving besmet raken.

Kan ik me anoniem laten testen?

Ja dat kan. Als u op 18 of 19 december bij ons langskomt vragen we of u een vragenlijst wilt invullen ten behoeve van een gezamenlijk onderzoek door ziekenhuis Rijnstate en IrisZorg.
Doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoe vaak Hepatitis C voorkomt onder cliënten en niet-cliënten van IrisZorg.
Het invullen van de vragenlijst is echter niet verplicht. U kunt zich dus ook alleen laten testen. De test geeft binnen 20 uitsluitsel. U kunt dus op ons kantoor wachten op de uitslag, en u hoeft u niet te registreren bij ons.
Indien u toch wilt meewerken aan het onderzoek duurt dat niet lang. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag. U kunt dit doen terwijl u op de testuitslag wachten.

Worden mijn testgegevens openbaar als ik aan het onderzoek meewerk?

Nee. De testgegevens en de ingevulde vragenlijst worden geanonimiseerd. Dit betekent dat uw naam, adresgegevens en andere persoonlijke gegevens niet worden niet gebruikt. De testresultaten zijn dus nooit naar u persoonlijk herleidbaar.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.