Foetaal alcoholsydroom (FAS) heeft een gezicht

Geplaatst op: 21 november 2013
Voorkant (foto)boek
Vijfhonderd kinderen worden er naar schatting jaarlijks in Nederland geboren met het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Het zijn kinderen met een levenslange geestelijke en lichamelijke beschadiging doordat hun moeders alcohol dronken tijdens de zwangerschap. FAS wordt nog weinig herkend door professionals. Veel kinderen krijgen daarom geen juiste diagnose en de benodigde zorg.

FAS is na de vakantie vergeten zijn hoe je moet fietsen, nooit leren klokkijken en het verschil tussen goed en slecht niet begrijpen. FAS-kinderen zijn meestal vriendelijk, openhartig en spontaan, maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Doordat hun geweten niet goed werkt en ze vaak beïnvloedbaar en goedgelovig zijn, vormen ze makkelijke slachtoffers.

Het foetaal alcoholsyndroom veroorzaakt een aantal karakteristieke lichamelijke en neurologische afwijkingen. Kenmerkende lichamelijke afwijkingen zijn een rechte bovenlip, geen of bijna geen geultje tussen bovenlip en neus, hangende ogen, slechte tanden, hartproblemen en vervorming van botten.
 
Lees de feiten en cijfers over het foetaal alcoholsyndroom.
 
Het FAS-project
Journalist Joost Bos en fotograaf Allard de Witte brachten de afgelopen twee jaar de gevaarlijke gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap in beeld. Met een persoonlijk (foto)boek, reizende expositie, interactieve website vol videogetuigenissen van kinderen en ouderen met FAS, ouders en wetenschappers en een dagboekproject voor FAS-kinderen.

Het project schetst een beeld van de duizenden Nederlandse kinderen die
voor het leven beschadigd zijn. Kijk op www.fasproject.nl.
 
IrisZorg onderschrijft het belang van goede alcoholvoorlichting aan zwangere vrouwen en heeft daarom financiële medewerking aan het project verleend.

FAS duurt een leven lang, maar is gemakkelijk te voorkomen: door niet te drinken tijdens de zwangerschap.


 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.