Project Big Umbrella vergroot toekomstkansen dak- en thuisloze jongeren

Geplaatst op: 29 oktober 2013
Op een veilige, laagdrempelige maar toch uitdagende manier dak- en thuisloze jongeren helpen in het ontdekken van hun talenten en dromen, zodat hun toekomstkansen groeien. Dat is het doel van Big Umbrella, een project van IrisZorg en enkele samenwerkingspartners dat deze maand van start gaat in Nijmegen.
IrisZorg biedt in Nijmegen opvang aan maximaal 27 dak- en thuisloze jongeren, verdeeld over begeleid wonen, nachtopvang, en crisisopvang. De jongeren zijn tussen de 16 en 23 jaar oud. Vaak hebben ze psychische problemen en een laag zelfbeeld. Allemaal zijn ze uitgevallen op school, hebben geen werk of dagbesteding, en dreigen de connectie met de maatschappij te verliezen. Ondanks hun problemen zijn ze wel in staat op zoek te gaan naar creatieve oplossingen en voor iets te vechten. Met de juiste zorg en begeleiding hebben ze dus ook een goede kans om terug te keren in de maatschappij.
 
De jongeren zijn daarom gebaat bij een zinvolle vrijetijdsbesteding, en een dagelijkse structuur, om van daaruit aan zichzelf en hun toekomst te werken. Een deel van de jongeren gaat weer naar school. Voor de groep die nog geen onderwijs volgt start IrisZorg deze maand samen met enkele partners het project Big Umbrella.

Het project

De jongeren stippelen samen met een begeleider een traject uit dat past bij de mogelijkheden van de jongere. Het traject duurt minimaal 3 en maximaal 12 maanden, en bestaat uit de volgende onderdelen:
  1. Dagbesteding: de jongeren leren weer een dag- en nachtritme vast te houden d.m.v. activiteiten als een gezamenlijk kookproject of klusactiviteiten.
  2. Vrijetijdsbesteding: eerst intern kennismaken met activiteiten, om op termijn de stap te zetten naar langdurige of zelfstandige deelname aan bestaande sportclubs, culturele- of jongerenactiviteiten.
  3. Sociale & maatschappelijke participatie: jongeren koppelen aan positieve rolmodellen met wie ze gezamenlijk aan projecten werken.

Per jaar kunnen 20 jongeren meedoen aan Big Umbrella. In dat jaar ervaren ze hoe het is om weer te bewegen, gezond te leven, zelfvertrouwen op te bouwen, hun eigen kracht te ontdekken, en hoe zij deze kunnen benutten zodat ze de regie over hun eigen leven kunnen nemen. Op deze manier kan Big Umbrella de eerste stap worden van de jongeren op weg naar school, werk of een andere zinvolle invulling van hun leven.

Samenwerking

De activiteiten voor de jongeren worden verzorgd door medewerkers van IrisZorg, Het Vrijetijdslab en stichting New Rootz, en zijn mogelijk door financiële steun van Skanfonds, VSB Fonds en stichting Het Maagdenhuis.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.