10 oktober Werelddaklozendag in Nijmegen

Geplaatst op: 09 oktober 2013
Op donderdag 10 oktober is het Werelddaklozendag. Nijmeegse daklozenorganisaties, waaronder jongerenopvang Sancta Maria en de Cliëntenraad van IrisZorg willen deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Naast een manifestatie op straat, zijn er op deze dag allerlei activiteiten rondom het thema dak-en thuislozen.
In het Kolpinghuis (Smetiusstraat 1 in Nijmegen) zijn in samenwerking met het NDO (Nijmeegs Daklozen Overleg), het NUNN (Nachtopvang Uit Noodzaak Nijmegen) en stichting het Kruispunt activiteiten vóór en door dak-en thuislozen georganiseerd. Bezoekers kunnen onder andere twee films bekijken, over meiden op straat en dromen van zwerfjongeren. In de Dromenfilm vertellen ouderen het verhaal van zwerfjongeren, alsof het hen zelf betreft. Ontwerpbureau Mikken en Klikken en het Vrijetijdslab tekenden belangeloos voor de productie van deze film.
Ook worden de deelnemers aan een fietstocht naar Roemenië gehuldigd. Zij zijn net teruggekeerd van een solidariteitsrace van 3000 kilometer.

Slaapzakkenrace
Werelddaklozendag 2013 begint vanaf 12.00 uur op de Grote Markt in Nijmegen. Jongeren van het Kunstatelier in Nijmegen bouwen een straat 'huizen' op met als huis beschilderde dozen. Doordat de dozen kunnen bewegen, wordt het beeld van de 'zwervende jongeren' weergegeven. Tegelijkertijd is de manifestatie een oproep aan gemeenten om voor betaalbare woonruimte voor jongeren te zorgen. 
 
Vanaf 12.30 uur is er in het Kolpinghuis van alles te doen. Bezoekers kunnen kunst maken, een pedicure krijgen, hun portret laten tekenen, luisteren naar gedichten en muziek, slaapzakracen en nog veel meer. Zie voor meer informatie het programma van Werelddaklozendag 2013 op Facebook.
 
Toekomst voor zwerfjongeren
Er zijn ongeveer 9000 jongeren zonder vaste woon-of verblijfplaats in Nederland. UItgaande van de landelijke tellingen kent Nijmegen tussen de 100 en 300 dak- en thuisloze jongeren. Zij zijn tussen de 16 en 23 jaar oud. Veel jongeren weten de weg naar hulpverlening en onderdak niet te vinden. 
Stijn Leijten, een van de initiatiefnemers van de manifestatie op straat: “Jongeren horen niet te zwerven tussen slaapplaatsen, zij moeten in een beschermde omgeving kunnen opgroeien en in rust werken aan hun toekomst. Met de onze actie willen we mensen bewust maken van het feit dat er jongeren zijn die deze bescherming niet hebben.”
 
Wilt u meer weten over de Werelddaklozendag Nijmegen of de voorbereidingen volgen? Zoek en like 'Wereld Daklozendag Nijmegen' op Facebook en praat mee op Twitter via #WDD024.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.