Met neploverboys Apeldoorn in

Geplaatst op: 30 september 2013
Afgelopen zaterdagavond (28 september) hield ons Jongeren Informatie Punt (JIP) uit Apeldoorn een preventieve actie op het gebied van loverboys. Hoe gemakkelijk zijn meiden bereid om mee te gaan of hun persoonlijke gegevens af te geven?
De gemeente Apeldoorn zet al jaren in op het thema loverboys/jeugdprostitutie. Het JIP (onderdeel van IrisZorg) en MEE Veluwe geven vorm aan allerlei preventieve activiteiten, zoals voorlichtingen op scholen, trainingen aan professionals en eens per jaar een bredere publieksactie.

Voor deze activiteit zijn twee jongens en twee meiden benaderd. Zij gaan als neploverboy/-girl de stad in om te kijken hoe makkelijk of moeilijk benaderbaar de Apeldoornse meiden zijn. In nagenoeg alle voorlichtingen komt naar voren dat loverboyslachtoffers worden gezien als sneue, onzekere en instabiele meiden. Of als domme meiden. Opmerkingen als: “Dat overkomt mij niet”!” of “Dat zou ik echt nooit doen!” komen regelmatig naar voren. De hoogste tijd om dat te gaan testen.

Naast de 4 neploverboys/-girls lopen er ook preventiewerkers mee, om met de benaderde meiden een nagesprek te houden, de actie uit te leggen en door te praten over hoe de meiden het hebben ervaren. Na een gezamenlijke start splitsen de deelnemers zich, de meiden gaan apart en de jongens ook. En wat blijkt, vooral de meiden zijn bijzonder succesvol. “Ik werk voor een modellenbureau, hoe lang ben je..en ga je nu mee naar een shoot in Arnhem?” Of: “We zouden gaan stappen met een vriendin, maar die komt niet opdagen, ga jij mee naar een leuke kroeg in Arnhem? “

Maar ook de jongens benaderen menig meisje. Zomaar wat openingszinnen en meerdere meiden die op dat moment, tussen 23.00 – 02.00 uur op zaterdagavond bereid zijn om mee te gaan. Telefoonnummers afgeven, privégegevens gemakkelijk verstrekken en bereid zijn om bij een onbekende in de auto te stappen.

Adrenalinekick

Dan volgt het nagesprek. Meiden zijn vaak met stomheid geslagen, schamen zich of proberen zich eruit te praten... “Ik zou echt niet meegaan zijn!” Maar er zijn ook meiden bij die aangeven vanwege een adrenalinekick wel echt mee te zijn gegaan. Helemaal waar het de lovergirls betreft, meiden onder elkaar worden niet als bedreigend ervaren, dat komt deze avond echt naar voren.
De gesprekken hebben een open karakter. De preventiewerkers gaan vooral in op de beleving van de meiden. Wat gebeurde er, hoe vond je de benadering, wat vond je van de vragen? En wat blijkt: Eén voor één geven ze aan wel gedacht te hebben: “Wat raar, klopt dit wel?”

De avond heeft IrisZorg bijzonder veel input opgeleverd, alleen al door te kijken, observeren en signaleren. En door de nagesprekken. Voldoende nieuwe dingen om in alle komende voorlichtingen en trainingen ons voordeel mee te doen. Feit: preventie is en blijft bijzonder belangrijk.

Heeft u vragen over het preventieaanbod aangaande jeugdprostitutie & loverboys of over deze activiteit, neem dan contact met ons op via info@iriszorg.nl of 088-606 1600.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.