Factsheet Internetverslaving

Geplaatst op: 06 augustus 2013
De wereld staat niet stil; de ontwikkeling van verslavingen ook niet. Daarom moeten we steeds up to date blijven bij nieuwe soorten verslavingen, zoals internetverslaving. Het bekendste voorbeeld daarvan is online gamen. Maar daar blijft het al lang niet meer bij, ook social media, what's app of gewoonweg niet van je mobiele telefoon kunnen afblijven, zijn als verslaving in opkomst. 'Internet use disorder' staat in de nieuwe DSM 5 als stoornis die nader onderzocht moet worden voordat het definitief wordt opgenomen. Niet zonder reden en voor ons hoog tijd voor opstellen van een factsheet: wat is internetverslaving precies en wanneer ben je verslaafd?

Internet neemt een centrale plaats in de samenleving in. Internet is overal en steeds makkelijker beschikbaar; via personal computer, tablet computer of telefoon. Jongeren groeien op met internet en gebruiken internet als belangrijke bron voor school, werk en vrije tijd. Een groot deel van het sociale leven speelt zich op sociale media af. Bij overmatig gebruik van internet ligt afhankelijkheid of zelfs verslaving op de loer. Bij IrisZorg is iets meer dan vijf procent van de cliënten internetverslaafd, merendeels jongeren. Het problematisch (verslavend) internet- en gamegedrag onder jongeren is tussen 2010 en 2012 toegenomen. De verwachting is dat dit percentage zal stijgen. Lees verder in het factsheet internetverslaving.

Voor meer informatie over online gameverslaving, lees de factsheet over dit onderwerp.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.