Onderzoeksrapport Tendens 2012-2013 is verschenen

Geplaatst op: 04 juli 2013
Een update op het uitgebreide rapport Tendens: trends in Wonen, Werken en Middelengebruik uit 2011-2012 laat zien dat minder jongeren onder de zestien beginnen met drinken van alcohol en dat het cannabisgebruik onder middelbare scholieren licht daalt.
Daarentegen melden zich meer jonge mannen bij IrisZorg met gameverslaving en zijn er in Gelderland relatief veel incidenten met GHB. Ook het energiedrankgebruik blijft onverminderd hoog bij jongeren in de provincie.

Dat blijkt uit Tendens, het jaarlijkse onderzoeksrapport van IrisZorg op het gebied van alcohol- en drugs onder jongeren en jongvolwassenen in Gelderland. Vanaf 2003 registreert IrisZorg trends en signalen over het gebruik van alcohol en drugs door jongeren. De trends komen naar voren door het afnemen van interviews met mensen uit diverse netwerken, zoals uitgaanspubliek, politie en jongerenwerkers. 

Afweging om te gebruiken

De gegevens in Tendens zijn samengesteld uit diverse onderzoeken, waaronder ervaringen van sleutelfiguren uit de diverse netwerken, de resultaten van de landelijke drugstestservice waar IrisZorg ook onderdeel van uit maakt en de cliëntgegevens van IrisZorg.
Tendens geeft informatie over de factoren die meespelen bij jongeren in hun afwegingen om alcohol en/of drugs te gaan gebruiken. Dat is nuttig voor IrisZorg maar ook voor andere organisaties die werken met jongeren en jongvolwassenen in Gelderland. Tendens helpt om het aanbod en beleid beter op de doelgroep af te stemmen. 

Conclusies

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de trends in 2012-2013 zijn opgenomen in een factsheet. Deze kunt u hier bekijken. U kunt ook het volledige rapport digitaal inzien. Wilt u een schriftelijk exemplaar ontvangen, neem dan contact op met de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van IrisZorg via o&o@iriszorg.nl.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.