Opening Beschermd Wonen in het MFC op 18 april

Geplaatst op: 16 april 2013
Aanstaande donderdag heropent het Multi Functioneel Centrum (MFC) in Nijmegen na een ingrijpende verbouwing. Vanaf januari kunnen 35 dakloze mannen en vrouwen onder begeleiding zelfstandig wonen. Zij beschikken over een eigen voordeur en oefenen op deze manier met zelfstandigheid. Daarbij krijgen de bewoners de rust waar ze al zo lang naar op zoek zijn. Donderdag 18 april kan iedereen de kamers bekijken, alsook de vernieuwde dagbestedingsruimte.
De verbouwing van het MFC aan de Van Schevichavenstraat is gestart in september 2012. Er is een nieuwe vleugel gebouwd (aan de zijde van de Oranjesingel) waar 35 appartementen zijn gecreëerd waar cliënten van het MFC onder 24-uurs begeleiding wonen. De dagopvang is gehalveerd: van 70 naar 35 plaatsen. En ook de nachtopvang is gekrompen: van 40 naar 20 bedden. De dagbestedingsruimten zijn geheel verbouwd; er is onder andere een nieuwe keuken gekomen waar cliënten zelf in kunnen koken.
 
Tree hoger op de ladder
De reden voor de verbouwing is dat in de afgelopen jaren is gebleken dat de doorstroom vanuit het MFC naar een zelfstandiger woonvorm elders voor veel cliënten (nog) niet haalbaar is. Zij blijven te lang ‘hangen’ in de Dag-en Nachtopvang. Dat betekent een onrustig bestaan in een groep en iedere dag opnieuw ‘overleven’. Om ervoor te zorgen dat deze groep toch een treetje hoger komt op de woonladder heeft IrisZorg samen met het Zorgkantoor en de gemeente Nijmegen, een tussenstap geïntroduceerd: zelfstandige woonunits voor mannen en vrouwen binnen het MFC, met 24-uurs begeleiding. Deze tussenstap vult een hiaat in de zorgketen en biedt daklozen met een verslaving perspectief op een beter leven.

Op dit moment verblijven er 33 cliënten in de woonunits. De eerste ervaringen zijn erg positief.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.