Kroegentocht voor ouders in Arnhem is succes

Geplaatst op: 27 februari 2013
Ruim 85 ouders zijn gisteren op de kroegentocht over de Korenmarkt in Arnhem afgekomen. Vanuit het project Jongeren, Alcohol en Drugs kregen ouders van jongeren van het Overbetuwe College in Elst een informatieve kroegentocht onder begeleiding van IrisZorg aangeboden.
Een rondgang langs populaire kroegen in Arnhem, aangevuld met informatie over alcohol en drugs maakte de ouders bekend met de uitgaanswereld van hun kinderen. Het uiteindelijke doel is dat jongeren en ouders met elkaar in gesprek gaan over alcohol- en drugs en om heldere afspraken over het gebruik te maken.

Buiten de vele vragen die de ouders hadden – wat wordt er zoal gedronken, wat is het deurbeleid van kroegen, hoe gaat het met iemand die teveel heeft gedronken? – was de kroegentocht vooral leuk voor ouders. Veel ouders haalden herinneringen op uit de tijd dat zij zelf gingen stappen en waren verbaasd over de hoeveelheid cafés en discotheken die inmiddels de Korenmarkt bezetten. “In dit steegje wilde je vroeger niet teveel komen; iedereen stond er te plassen of over te geven. Maar nu zitten er heel leuke cafés”, aldus een moeder. “In mijn tijd was er niet zoveel, hoor’, vult haar man aan.

Onder invloed

Gelachen wordt er als preventieadviseur Teun via de site drugsinfo.nl laat zien hoe een meisje virtueel onder invloed raakt van XTC en cannabis. Het geeft een waarheidsgetrouw beeld van hoe jongeren kunnen reageren op verschillende middelen. Dat is handig om te weten maar geen waterdichte garantie voor ouders om te herkennen wat zoon of dochter heeft gebruikt. De beste methode om daarachter te komen is praten met je kind, zowel vóór het gebruik als daarna. Zorgen dat het normaal is om over alcohol en drugs te praten.

Ook blijken sommige ouders al nare ervaringen te hebben met middelen die hun kinderen mogelijk hebben gebruikt, met name het feit dat zij niet wisten welk middel het was, vonden zij beangstigend.
Aan het eind van de avond is die onbekendheid een heel stuk weggenomen, en was het voor de ouders ook tijd om te ontspannen met een biertje of glas wijn.

Pers

De kroegentocht kreeg veel belangstelling van de pers, zowel regionaal als landelijk. WNL, NOS radio, BNR nieuwsradio, Spits, Volkskrant, Omroep Gelderland, De Gelderlander en RTV Arnhem legden verslag van de avond. Luister hier het fragment van NOS Radio

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.