Erkenning voor patiënten en familie: internetverslaving wordt opgenomen in DSM-V

Geplaatst op: 26 oktober 2012
Volgend jaar wordt internetverslaving opgenomen in een bijlage van de DSM-V, het internationale classificatiesysteem voor psychische aandoeningen. De makers van het boek willen dat er onderzoek naar internetverslaving wordt gedaan. Dat is goed nieuws voor patiënten en hun naasten.
Voor hen betekent het erkenning van het feit dat internetverslaving een serieuze vorm van verslaving is die verder onderzocht moet worden. IrisZorg behandelt al enkele jaren patiënten met internetverslaving, grotendeels jongeren.

Onder internetverslaving (in het Engels: Internet Use Disorder) vallen alle soorten verslaving die met het internet in combinatie met een beeldscherm(pje) te maken hebben, zoals gameverslaving, online gokverslaving, social mediaverslaving, online seksverslaving, enzovoort. Binnen IrisZorg is ongeveer 10 procent van de jongeren in behandeling voor internetverslaving. De mate waarin het gebruik problemen oplevert, verschilt van persoon tot persoon.

Taboe
Marius Nabuurs is behandelcoördinator in de Jeugdkliniek van IrisZorg: “Een internetverslaving kan net zo veel impact hebben op een gezin als bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol of drugs. Doordat sommige jongeren wel tien uur per dag achter de computer zitten ontstaan problemen zoals ruzies thuis, uitval op school of werk, in een sociaal isolement raken of slecht voor zichzelf zorgen. Maar ook iemand die veel minder per dag op internet zit, kan deze problemen al krijgen. Veel ouders geven aan dat ze er niet over durven te praten. De reactie uit de omgeving is vaak: ‘doe niet zo moeilijk en trek de stekker eruit’. Maar dat werkt niet.” Nabuurs is dus blij met de opname van internetverslaving in de DSM: ”Het is vooral belangrijk voor de patiënten en hun familie, het kan voor hen een deel van het taboe weghalen.”

Behandeling

De onthoudingsverschijnselen zijn vergelijkbaar met iedere andere verslaving. Nabuurs: “De behandeling van IrisZorg bij een internetverslaving is zo veel mogelijk poliklinisch, dicht in de buurt van de jongeren. Als het nodig is wordt een jongere opgenomen en behandeld in de jeugdkliniek in Tiel. De ouders of opvoeders worden altijd nauw betrokken bij behandeling omdat de verslaving vaak het hele gezin raakt, en het gezin vaak een positieve invloed heeft op het herstel.“

Onderzoek

Opname in de bijlage van de  DSM-V zorgt er ook voor dat er meer onderzoek zal worden gedaan dat tot nieuwe inzichten kan leiden.” Nabuurs: “We weten bijvoorbeeld nog niet hoe het komt dat het ene kind een internetverslaving ontwikkelt en de andere niet.”

De vernieuwde versie van de DSM-V komt naar alle waarschijnlijkheid in mei 2013 uit.

Reacties

Anouk
 
Ik heb een internetverslaving en ik wil er van af dus wat kan ik er aan doen? Moet ik opgenomen worden want ik maak er een puin hoop van me leven en ik kan niet zo door gaan dus wat moet ik doen? Antwoord ff terug
m.molenhuis
 
Beste Anouk, je kunt het beste met ons bellen: 088-6061600. Dan kunnen onze medewerkers samen met jou bepalen wat voor jou het beste is.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.