Onderzoek ibogaïne afkickmiddel is in voorbereiding

Geplaatst op: 13 augustus 2012
IrisZorg wil dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de werking van het omstreden middel ibogaïne. Verslavingsarts Maarten Belgers en psychiater Toon van Oosteren, beiden verbonden aan IrisZorg, hebben contact gezocht met de Radboud Universiteit om het onderzoek ook volgens de wetenschappelijke standaard te laten uitvoeren.
Ibogaïne is een stof uit de wortel van de ibogaplant uit West-Afrika. Het poeder uit deze wortel heeft een sterk hallucinerende werking en wordt gebruikt bij religieuze ceremonies. Eind jaren zestig ontdekte men dat drugsverslaafden baat kunnen hebben bij het gebruik van de stof, maar dat is nooit wetenschappelijk onderzocht. Bovendien kan gebruik van ibogaïne gepaard gaan met bijwerkingen als het krijgen van hallucinaties en hartritmestoornissen, en dat maakt dat het middel alleen onder gereguleerde omstandigheden veilig is te gebruiken.

Wel is er uitgebreid dierexperimenteel onderzoek gedaan met ratten en die uitkomsten waren positief. Ook is ibogaïne legaal erkend als geneesmiddel in Nieuw Zeeland. Daarom vinden Belgers en Van Oosteren het hoog tijd dat de werking van het middel zorgvuldig wetenschappelijk wordt onderzocht. Ze hebben daarom samen met dr. Robert-Jan Verkes van het Donders Centre for Neuroscience een onderzoeksvoorstel geschreven om het middel bij opiaatafhankelijke patiënten te testen.

Dat onderzoek zal vooral gericht zijn om te onderzoeken of hunkering naar heroïne afneemt in de drie maanden na inname van Ibogaïne. Het voordeel hiervan zou kunnen zijn dat de aanvullende behandelingen (bijvoorbeeld psychologische behandelingen) beter aanslaan. Tegelijkertijd worden ook de gevaren van de bijwerkingen onderzocht.

Complicerende factor is om ibogaïne in zuivere vorm beschikbaar te krijgen. Daarvoor hebben de artsen van IrisZorg nu contact met de apotheek van de Radboud Universiteit. Zodra het gelukt is om ibogaïne van goede en constante kwaliteit te verkrijgen, kan het onderzoek van start gaan. Ook de medisch-ethische commissie van de Radboud Universiteit moet nog goedkeuring geven. Daarnaast zal prof. dr. Cor de Jong, hoogleraar verslavingszorg van de Radboud Universiteit, ook de uitvoering van het onderzoek worden betrokken.

Reacties

kai welzen
 
Wil graag op de hoogte gehouden worden van de voortgang . ? kan dat ?
IrisZorg
 
Dank voor uw reactie. Houd onze website in de gaten, want we houden u via de website op de hoogte.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.