Start Doorstroomvoorziening Arnhem

Geplaatst op: 02 juli 2012
Per 1 juli is de Doorstroomvoorziening aan de Remisestraat in Arnhem van start gegaan. Afgelopen donderdag en vrijdag zijn de cliënten van de Dagopvang en de Nachtopvang naar de Remisestraat verhuisd.
De Doorstroomvoorziening is een opvangplek voor mensen zonder huisvesting die meestal meerder problemen hebben en moeilijk zichzelf kunnen redden. Het doel is dat deze mensen met de juiste begeleiding van IrisZorg zo snel mogelijk doorstromen naar een zelfstandige woning of een voorziening voor begeleid of beschermd wonen.

Sluiting

Met de opening van de Doorstroomvoorziening zijn de Dagopvang (Eusebiusbuitensingel) en de Nachtopvang (Rijnkade) per 1 juli gesloten. De voorzieningen zijn nu samengevoegd met de 24-uursopvang voor mensen met langdurige verslavingsproblemen die al gevestigd was aan de Remisestraat.
Dankzij de inzet van medewerkers is een deel van de cliënten van de Dag- en Nachtopvang de afgelopen maanden al naar zelfstandig of Begeleid Wonen doorgestroomd.

Doorstroomvoorziening

In de Remisestraat verblijven meerdere doelgroepen. De cliënten die gebruik maken van de Nachtopvang hebben een kamer die ze met één of twee andere personen moeten delen. Douches en toiletten zijn op de gang. Er zijn twee huiskamers waar de cliënten andere cliënten ontmoeten en onder meer hun maaltijden gebruiken. Daarnaast zijn er ruimten waar ze hun alcohol of drugs kunnen gebruiken. Over het gebruik van deze ruimten worden strikte afspraken gemaakt. Tot slot zijn er ruimten voor ontspanning en dagbesteding. Bij binnenkomst moet iedereen zich melden en worden de cliënten gecontroleerd. Nieuwe cliënten krijgen meteen een intakegesprek.

Cliënten

De cliënten kampen over het algemeen met meerdere problemen, bijvoorbeeld op het gebied van werk, dagbesteding, relaties en financiën. Ze hebben vaak ook psychische- of verslavingsproblemen. Het uitgangspunt van IrisZorg is dat iedere cliënt in een traject terecht komt waarbij ze begeleiding krijgen bij de stappen naar een beter leven met aandacht voor alle problemen. De cliënten zijn mannen en vrouwen vanaf 23 jaar uit (de regio) Arnhem.

Beschermd Wonen

Op de tweede verdieping zijn 16 plekken voor Beschermd Wonen bestemd voor mannen en vrouwen die langdurig verslaafd zijn aan harddrugs of alcohol. Hun problematiek is zo complex dat zijn niet zelfstandig kunnen wonen. Ze krijgen 24 uurs begeleiding waarbij zij stap voor stap in hun eigen tempo kunnen werken aan een beter leven.
Het is de bedoeling dat deze plekken verhuizen naar een aparte, nog te creëren Beschermd Wonen voorziening elders in de stad. Daar wordt op dit moment een locatie voor gezocht. De plaatsen van Beschermd Wonen die dan vrijkomen, zouden te zijner tijd bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor woontraining voor doorstroomcliënten die op zichzelf willen gaan wonen.

In de bijlage kunt u meer lezen over de Doorstroomvoorziening. U kunt ook meer informatie vinden op de website van de gemeente Arnhem: www.arnhem.nl/minderopvangbeterleven.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.