Otto & Els stopten met roken: het was nu of nooit

Geplaatst op: 20 juli 2011
Otto en Els
Otto en Els verkeerden allebei in de gevarenzone wat betreft hun gezondheid: Otto had ernstige hartklachten en Els kreeg eerder een hersenbloeding. Oorzaak: roken. De twee levenslustige vijftigers rookten ruim tweederde van hun leven. Wilden ze nog verder kunnen genieten dan was het van groot belang dat ze zouden stoppen. “Ziek of griep? Wij stopten nooit.”
Zowel Otto als Els begonnen vroeg met roken. Els was twaalf toen ze haar oudere broers betrapte terwijl zij stiekem rookten. “Om mijn mond te houden werd ik afgekocht met een sigaretje.”
Otto begon in militaire dienst met roken, op zijn achttiende jaar. Niet snel daarna rookte hij zo’n veertig sigaretten per dag. Ook nadat hij in 1999 een hartinfarct kreeg. Vlak na een hartoperatie in 2004 moest Otto noodgedwongen stoppen met roken. “Iedere nacht droomde ik van bergen sigaretten. Mijn cardioloog zei op een gegeven moment dat ik maar weer moest beginnen; zoveel stress is ook niet goed voor het hart. Toen besliste ik: ik stop nooit meer.”

Mooie reizen

Otto en Els leerden elkaar ongeveer vijf jaar geleden kennen. Beiden hadden al een leven achter de rug en besloten samen verder te gaan. Ze betrokken een huis in Apeldoorn en waren gelukkig. Op één ding na: Otto hoestte verschrikkelijk en Els was steeds schor van het roken. Els realiseerde zich dat als zij nog langer samen in gezondheid verder wilden gaan, dat stoppen met roken noodzakelijk was. “We willen samen mooie reizen maken, maar ik zie mezelf niet met een zuurstoffles in het vliegtuig zitten. We hebben er toen samen over gesproken: we moeten nú stoppen: nu of nooit.”

Herkenbaar

Het paar schreef zich in voor de training Pakje Kans van IrisZorg in Deventer. Nu de kogel door de kerk was, wilden Otto en Els het liefst meteen stoppen, maar het duurde drie bijeenkomsten voor die dag kwam. “Er waren zelfs rookpauzes!”, verbaast Otto zich. Maar toen het eindelijk zo ver was, op 11 april, waren ze tot de tanden gewapend met inzicht en tips.
Het was een gemengde groep van mensen, jong en oud, alleenstaand of stel. Els: “De ervaringen van anderen zijn heel herkenbaar. Je raakt betrokken bij de groep en bent iedere keer benieuwd hoe het anderen vergaat. Als ik het moeilijk had, dacht ik aan de groep. Ik kon hen en Otto toch niet in de steek laten?”

Ondersteuning

Otto: “Als vrienden een sigaret opsteken, vind ik het heerlijk ruiken. Ik voelde me wel eens zielig; ik mag niet roken. Tijdens de training vertelde ik daarover. De coach reageerde: ‘Natuurlijk mag je roken; maar jij wílt zelf niet roken.’ Het was een eyeopener om er zo tegenaan te kijken. De voordelen zijn ook goed merkbaar: mijn huid en haar zien er veel beter uit, ik durf mijn handen weer op tafel te leggen omdat de gele plekken in mijn vingers weg zijn. De kinderen willen nu ook stoppen met roken en steunen ons heel erg.”
Els: “In het begin vermeed ik rookruimtes op mijn werk, maar nu kan ik gewoon naast iemand staan die rookt. Wat een overwinning! Zonder de training was me dat niet gelukt.”

Het ging voor beiden niet van een leien dakje, maar één ding weten ze zeker: ze gaan niet meer terug naar de oude situatie. Els lacht: “De medecursisten dachten dat wij het nooit zouden halen.” Maar door de combinatie van de training Pakje Kans, het gebruik van het ondersteunende medicijn Champix én steun van hun omgeving is het hen toch gelukt. “We hebben echt onze laatste kans gepakt.”

Training Pakje Kans

U kunt ook uw kans pakken. Pakje Kans is een training die is ontwikkeld door kenniscentrum STIVORO. Tijdens de training leren deelnemers in negen bijeenkomsten binnen twaalf weken stoppen met roken. De groep bestaat uit gemiddeld twaalf personen.
Na een goede voorbereiding wordt er uiterlijk op de 3e dag van de training gestopt met behulp van de trainer en ‘medestoppers’. Dankzij de training wordt de motivatie op peil gehouden en leren deelnemers technieken om de moeilijke momenten door te komen. Er wordt gewerkt met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Vergoeding

In 2011 wordt één stoppen-met-roken programma vergoed vanuit de basisverzekering. Nicotinevervangende middelen (zuigtabletten, pleisters, kauwgom) worden alleen vergoed als u aan een stoppen-met-rokenprogramma meedoet. In 2012 gaat deze hulp weer uit het basispakket. Dus maak nu van de gelegenheid gebruik om onder professionele begeleiding te stoppen met roken!

Voor meer informatie of opgave, kijk hier of mail naar stoppenmetroken@iriszorg.nl.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.