Mila

Derk uit Apeldoorn, 19
Steffan uit Beekbergen, 52
Bianca uit Apeldoorn, 50
Mila Fritz is hulpverlener bij IrisZorg en werkt met jongeren. Haar doel is dat jongeren het uiteindelijk zelf kunnen. Zelf aan het stuur. Zelf verantwoordelijkheid nemen en zelf dingen regelen en ondernemen. Dat is soms een heel proces. “Maar het is zo gaaf als je het kwartje ziet vallen.”

Mila: “Heel belangrijk is; wat wil de jongere zelf? Hulpverlening heeft wat mij betreft geen zin als wij voorkauwen wat iemand moet doen, of dingen voor ze regelen en ze het zich lekker kunnen laten aanleunen. Nee, ze moeten het juist zelf willen, zelf ervaring opdoen, en leren van hun eigen fouten. Dat werkt wel!

Vallen en opstaan
In mijn werk begeleid ik de jongeren door naast ze te gaan staan en ze te begeleiden bij hun eigen proces. Zo kunnen ze leren van hun eigen ervaringen. Alleen het is wel een proces van vallen en opstaan. Zo noemen ze het zelf ook. Maar dat is niet erg. Laat ze maar fouten maken. Daar leren ze het meeste van. 'Oh, wil je dat? Ga maar bellen dan. Nee, ik doe het niet voor je. Als je er echt niet uitkomt, dan geef de telefoon maar aan mij.' En dan moet je die snoetjes zien als ze zelf gebeld hebben. Tadaaa! Heel gaaf om te zien.”

IrisZorg werkt met de methodiek Krachtwerk. Die methodiek past heel goed bij mij, want het gaat van de kracht van jongeren, en niet van wat ze niet kunnen. Waar liggen je kwaliteiten en mogelijkheden, en hoe kun je die inzetten om je doelen te halen. De doelen waar de jongere aan werkt zijn heel divers. Dat gaat van eigen woonruimte regelen, leren met geld omgaan en beter contact met je ouders tot hoe kan ik voor mezelf opkomen en werken aan een eventuele verslaving.

Prettig werken
Verder vind ik het fijn dat IrisZorg multidisciplinair werkt, zoals je dat noemt. We kunnen zowel begeleiding, praktische hulp als verslavingsbehandeling bieden. En als er nader psychologisch onderzoek nodig is, dan kan dat ook. De lijnen intern zijn kort, dat werkt heel prettig. En ook voor de jongeren is het fijn. Zij hoeven maar naar een adres met al hun hulpvragen."

Apeldoorn