Als je kind verslaafd is...

Opgroeiende kinderen krijgen te maken met allerlei verleidingen, zoals drinken, roken, blowen en gamen. Voor ouders kan dat soms lastig zijn. Want hoe ga je hiermee om? Loslaten, of toch grenzen stellen? En wat als je kind te veel gebruikt?

Maakt u zich ongerust over het gebruik van alcohol of drugs door uw kind? Of over het gamen, gokken of internetten? Krijgt u signalen dat uw kind problemen heeft op school of werk, gaat het anders om met zijn tijd, vrienden of hobby’s dan voorheen? Dan kan het zijn dat er sprake is van (dreigende) verslaving. U en uw kind kunnen voor advies, behandeling en begeleiding terecht bij IrisZorg

Is mijn kind verslaafd?

Bij IrisZorg spreken we van problematisch gebruik of verslaving wanneer het leven van uw kind grotendeels in het teken staat van alcohol, drugs, gamen, gokken of internetten. Uw kind heeft problemen op school of werk, maakt veel ruzie thuis, gaat anders om met zijn tijd, vrienden of hobby’s dan voorheen.

We bieden deze jongeren (tot 24 jaar) en hun ouders/verzorgers een intensieve poliklinische jeugdbehandeling. Samen met deskundige jeugdbehandelaren gaat u aan de slag met de verslaving, maar ook met alle problemen die hiermee samenhangen.

Soms blijkt dat er een intensievere behandeling nodig is. Of dat er een korte periode moet worden besteed aan het ontgiften onder medische begeleiding. In dat geval kan uw kind worden opgenomen in kliniek van IrisZorg in Nijmegen.

Onze behandelvisie

IrisZorg maakt gebruik van twee behandelmethoden, waarbij ouders of verzorgers actief worden betrokken. Dit is van belang om blijvend resultaat te behalen.

- de Adolescent Community Reinforcement Approach (ACRA): deze methodiek is gericht op het ontwikkelen van een nieuwe levensstijl die meer belonend is dan het gebruik van alcohol, drugs, gamen of gokken. Praktisch houdt dit in dat de jongere leert dat er alternatieven zijn voor het nemen van alcohol en drugs waarmee in korte tijd verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. Die ervaringen versterken het zelfvertrouwen en motivatie om ook andere zaken aan te pakken. Zo kan er gebouwd worden aan een nieuwe balans in het leven, waarbij de verslaving geleidelijk naar de achtergrond verdwijnt.

- de Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT): is een intensieve gezinsbehandeling, waarbij problemen op meerdere gebieden tegelijkertijd worden aangepakt. Ouders hebben een belangrijke rol in deze gezinsbehandeling. Daarom wordt bij MDFT nadrukkelijk gekeken hoe de ouders, het gezin en andere bekenden uit de omgeving hierbij kunnen helpen. Samen lukt het meestal wel om veranderingen in gang te zetten, waardoor de jongere en het gezin weer vooruit kunnen. 

Praktische informatie

  • kosten worden vergoed door de basisverzekering (houd rekening met je eigen bijdrage / eigen risico)
  • je hebt een verwijzing van je huisarts nodig
  • voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar is een verwijzing nodig van de gemeente

Maakt u zich ongerust over uw kind? Heeft u behoefte aan informatie en advies? Wilt u meer weten over de behandeling? Of u zich al aanmelden? U kunt geheel vrijblijvend bellen met nummer 088-606 1600, of mail naar info@iriszorg.nl.

U vindt onze jeugd-poliklinieken o.a. in Arnhem, Ede, Doetinchem, Nijmegen en Tiel. Meer informatie over onze jeugdbehandeling leest u in de folder.