Crisisopvang Jongeren

Van de ene op de andere dag moet je uit huis. Dat kan gebeuren door bijvoorbeeld ernstige problemen met je ouders, misbruik, mishandeling of bijvoorbeeld gebrek aan geld. Als je vrienden of andere mensen om je heen geen plek voor je hebben, kun je terecht bij de Crisisopvang.

Wat is crisisopvang?

Woonruimte als je door een crisissituatie met spoed uit huis moet, eventueel samen met je kind.
Tijdelijk onderdak, meestal maximaal 3 maanden.
Deskundige hulp bij het oplossen van je (woon)problemen.
In de Crisisopvang woon je samen met anderen. Je deelt met hen de keuken, woonkamer, wasruimte en vaak de tuin. Er is altijd begeleiding aanwezig.

Begeleiding

Bij de Crisisopvang krijg je ondersteuning van vaste begeleiders. Zij helpen je om je zo snel mogelijk op eigen benen te laten staan mét eigen woonruimte. Samen met je begeleider(s) stel je een plan van aanpak op. Daarin staat precies wat je gaat doen en wat je nodig hebt om (weer) zelfstandig te wonen. Irisz vindt het belangrijk dat jij zelf de baas blijft over je leven. Je kiest je doelen dus zelf en werkt daar stap voor stap naartoe.
  • Hoe kom je aan een eigen woning?
  • Koken: hoe doe je dat?
  • Hoe regel je je bankzaken?
  • Weet je hoe je een uitkering aanvraagt?
  • Wat kun je doen aan schulden?
  • Hoe krijg je weer goed contact met de mensen die belangrijk voor je zijn?
Als je woont in de Crisisopvang is het verplicht om overdag bezigheden te hebben. Dat betekent dat je óf naar school gaat óf gaat werken. Heb je nog geen dagbesteding? Dan ga je daar met spoed naar op zoek. Je begeleider denkt met je mee.

Meer weten?

In bijna alle steden zijn voorzieningen voor Crisisopvang. Meestal verblijven er mensen van allerlei leeftijden en ook gezinnen. In Nijmegen en Apeldoorn heeft IrisZorg we ook een aparte crisisopvang voor jongeren. Wil je weten of je voor Crisisopvang in aanmerking komt? Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met IrisZorg.