Gezonde school

Jaarbericht 2010-2011
Voorlichting kan helpen om het eerste biertje, sigaret of joint uit te stellen. IrisZorg verzorgt projecten voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo’s. Preventiewerkers werken niet alleen met de jongeren, maar ondersteunen ook ouders en docenten. Nieuw is de alcoholvrije cocktailparty in de pauze, te zien in het filmpje.Preventiewerkers maken gebruik van het programma ‘De Gezonde School en Genotmiddelen’, dat het Trimbos-instituut heeft ontwikkeld. Er zijn lessen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. “In een lessenserie komen niet alleen de weetjes aan bod. Maar ook hoe je met alcohol en roken kunt omgaan en hoe je groepsdruk kunt weerstaan. Wij werken in het voortgezet onderwijs vooral met digitale lessen, waarin naast alcohol en roken ook drugs aan bod komen“, vertelt Inge van Helvoort, teamleider Preventie.

Invloed ouders

Ouders beïnvloeden het drink- en rookgedrag van hun kinderen. Daarom zijn medewerkers van Preventie regelmatig aanwezig bij ouderavonden op een middelbare school. Of ze geven workshops, het ligt eraan wat een school wil. Veel ouders worstelen met het onderwerp. Van Helvoort: “Wij geven voorlichting en laten ouders discussiëren. Zij vinden het fijn om van andere ouders te horen hoe zij bijvoorbeeld met regels rondom drank omgaan.  Soms maken ze naar aanleiding daarvan een afspraak: geen alcohol op een verjaardagsfeest. “

Docenten

Vaak besteden docenten aandacht aan drank en drugs tijdens mentorlessen. Maar een docent wiskunde hoeft geen verstand te hebben van gezondheidsthema’s. Ter ondersteuning kunnen docenten een training volgen hoe ze middelengebruik kunnen bespreken.
Daarnaast ondersteunt IrisZorg scholen bij hun middelenbeleid en adviseert bijvoorbeeld hoe de school dealen kan aanpakken.

In 2010 is IrisZorg begonnen in de regio Rivierenland met alcoholvrije cocktailparty’s in de schoolpauze, om drankjes zonder alcohol te promoten en met leerlingen te praten over hun alcoholgebruik.