Het verhaal van Wilco

Wilco was ruim twintig jaar verslaafd aan alcohol. Hij zag diverse behandelmethodes in de verslavingszorg komen en gaan. De laatste drie jaar is hij begeleid met behulp van CRA.
"Ik was al jaren bezig om mijn leven te verbeteren en misschien zelfs te stoppen met drank, maar dat lukte nooit echt goed. Tot CRA, die methode werkte wel: ik sta inmiddels vijf jaar droog. Maar nog steeds kom ik op donderdagavond naar club N15 in de Polikliniek in Ede. In N15 heb ik belangrijke sociale contacten met andere cliënten. We oefenen er onze CRA-vaardigheden en bovendien houden we de club samen draaiend. De gezelligheid die ik daarvan heb, is voor mij de beloning voor het niet-drinken."
 
"Ik loop al lang mee in de hulpverlening. Vroeger was de aanpak losser, veel praten. Maar weet je wat er gebeurt als je alleen maar praat? Helemaal niks! De CRA kijkt meer naar de achtergrond van je gedrag: waarom drink je? En vervolgens ga je daarmee aan de slag. Je problemen moeten weg, opgelost worden. Als je daar niets mee doet, blijft stoppen een droom."
 
"Dus vroegen ze bij IrisZorg: waarom drink je? Het antwoord op die vraag bleek nog moeilijker te vinden dan ik dacht. Bij mij was er een heleboel aan de hand en gaandeweg kwam er bovendien steeds meer boven water. Laagje voor laagje kom ik bij de kern en ontdek ik hoe ik precies in elkaar zit. Stap voor stap ga je dan ook weer zien dat je meer bent dan een alcoholist. Je bent een mens van vlees en bloed, met sterke punten en met dingen waar je nog aan moet werken. Eigenlijk verdronk ik mijn depressie. Nu probeer ik erachter te komen waar die neerslachtigheid vandaan komt. Tegelijk leer ik ander gedrag. Ik moet meer onder de mensen komen, dat durfde ik niet. Dat heb ik geoefend met de trein. Eerst in de eerste klas, daar zitten weinig mensen. Toen in de tweede klas. En steeds verder weg."
 
"Je moet een alternatief zien te vinden voor de drank. Daar kun je bijvoorbeeld de Plezierige ActiviteitenLijst, de PAL, voor gebruiken. Daar staan stomme dingen op – ik kan niets met bezigheden als flirten of handwerken – maar ook ideeën waar je wél iets aan hebt. Zo heb ik een tijd geschilderd en sinds twee weken ben ik aan het puzzelen. Vaak wordt ook de familie erbij betrokken, maar dat is bij mij niet aan de orde. Het duurde lang om te komen waar ik nu ben. Het gaat stapje voor stapje. Logisch ook: iets wat al zo lang een enorme schaduw over je leven werpt, is niet zomaar weg. Als je aan je problemen werkt, onder de mensen komt en een hobby hebt, is het makkelijker om niet te drinken. Het is alsof ik opnieuw heb leren lopen: ik ben positiever en voel me sterker. Ik zie nu alleen maar vorderingen en dat is fijn."

Reacties

Mary de Jong
 

Wilco, wat een sterk verhaal heb jij. Mijn complimenten over hoe jij langzaamaan steeds meer je leven zo maakt, zoals jij dat graag wilt!

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.