Het verhaal van Sandra

Sandra heeft een zoon met een verslavingsprobleem. Vorig jaar heeft zij meegedaan aan de CRAFT, een groepstraining waarbij naasten van iemand met een verslaving leren hoe zij stress kunnen verminderen die vaak gepaard gaat met het leven met iemand met een verslaving.
‘Via de behandelaar van mijn zoon kwam ik bij CRAFT terecht. Ik was in eerste instantie wat terughoudend. Het verslavingsprobleem van mijn zoon raakt mij zo, het zit zo diep.
 
Het was eerst ook aftasten met de groep, maar al gauw ontstond iets moois met elkaar. Het was best pittig en emotioneel, maar iedereen kon elkaar steunen en niemand hoefde zich beter voor te doen. We hadden allemaal een partner, vriend of zoon of dochter met een verslaving. 
De twee cursusleiders begeleidden ons heel zij goed. Ze waren heel betrokken en bekwaam. Zij keken heel goed wat er gebeurde in de groep en vroegen door als dat nodig was. 
 
We zijn zeven keer bij elkaar geweest, anderhalf uur per keer. Het was heel intensief. We kregen uitleg en opdrachten. Ik moest bijvoorbeeld samen met mijn zoon iets leuks gaan doen. Of bedenken hoe ik mijn zoon zie en hoe ik hem zou willen zien.
 
Ik heb er zoveel aan gehad. Ik heb meer inzicht gekregen in de verslavingsproblematiek van mijn zoon. Ik begrijp nu beter wat er met hem aan de hand is. En ik kan nu beter met hem communiceren. Mijn zoon vond het heel waardevol dat ik de CRAFT deed. Hij had het gevoel van: ‘hee ze begrijpt mij’. Terwijl ik in eerst instantie gemakkelijker oordeelde. De communicatie was toen meer in de verwijtende sfeer.
 
In de training heb ik geleerd dat ik momenten moet nemen om op te laden, te ontspannen. Ik weet weer dat ik zelf ook tel. Ik ga niet meer helemaal mee in zijn probleem. Natuurlijk gaat het nog steeds met ups en downs. Dan denk ik weer: ‘Hoe kon ik dat nou beter aanpakken?’. Daar moet ik mij dan echt weer even bewust van worden.
 
Ik vind de CRAFT absoluut een aanrader.’
 
Lees meer over CRAFT op www.iriszorg.nl/craft

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.