Het verhaal van Patricia

Als je broer verslaafd is... Patricia kan er over mee praten. Haar broer raakte verslaafd. Hieronder leest u haar verhaal.
"Mijn verhaal begint ongeveer 15 jaar geleden. Mijn broertje was toen 16 jaar en hij begon met blowen. Al snel werd dat steeds meer. En op een gegeven moment slikte hij ook pillen. Ik zag tijdens het uitgaan dat heel veel mensen pilletjes slikten en dacht: dat hoort erbij. Ik probeerde mijn moeder ook gerust te stellen.
Toen hij 19 was, ontdekten we dat het allemaal uit de hand aan het lopen was. Hij gebruikte toen ook regelmatig speed. Toen we hem daarmee confronteerden en een pittig gesprek hadden, spraken we af dat hij zou stoppen. Achteraf denk ik wat naïef het was dat ik dacht dat hij zo maar zou stoppen. Toen wist ik niet beter.

Niet gestopt
Mijn eigen leven kabbelde door. En ook dat van mijn broer. Hij kreeg een vriendin en ging samenwonen. Ik merkte dat hij af en toe stoer deed, maar ik kon dat niet echt plaatsen.
Toen mijn vader op een gegeven moment belde en vertelde dat hij geld miste, viel het kwartje en wist ik het meteen. Mijn broer was helemaal niet gestopt. Ik was kwaad op mezelf omdat ik het niet gezien had. Mijn broer gebruikte inmiddels cocaïne. Gelukkig wilde hij zijn leven zelf ook verbeteren. De jaren die toen volgden waren erg zwaar. Hij probeerde met hulp af te kicken, maar viel steeds weer terug, en startte vervolgens een ander traject. Ik vond het erg ingewikkeld: alles draaide om mijn broer. Stop toch gewoon, je hebt een baan en een huis. Ik maakte me erg zorgen, voelde me schuldig dat ik hem niet kon helpen, maakte veel ruzie met hem, en vond het ook erg zwaar voor mijn ouders.

Missen
Toen ik zwanger was, verdween mijn broer. Hij was vijf dagen kwijt, vijf dagen onzekerheid, zoeken, angst, woede. Nadat een vriend hem gevonden had, ging hij weer naar een kliniek en leek het goed te gaan. Hij begon er weer goed uit te zien en werd weer een beetje vent.
We zijn vervolgens met zijn allen nog een keer op vakantie geweest en toen hij 30 jaar werd hebben we tegen hem gezegd, nu begin je opnieuw. Helaas is het anders gelopen en is hij in juni 2012 uit het leven gestapt. Ik mis hem nog elke dag, maar ik hoop ook dat hij zijn rust heeft gevonden.

Praten helpt
In ons land zijn er veel meer broers en zussen van iemand met een verslaving. Omdat ik er altijd open over geweest ben en er met mijn ouders en vrienden veel over gepraat heb, heb ik ervaren dat het belangrijk is om te delen. Je staat er niet alleen voor. Dat wil ik anderen meegeven. Ik vertel mijn verhaal tijdens bijeenkomsten met kinderen en jongeren die een ouder, broer, zus of een vriend hebben die verslaafd zijn. Ik merk dat praten belangrijk is en oplucht."

Patricia vertelde haar verhaal ook in de rubriek Filmpje van de week van IrisZorg. Hieronder ziet u haar verhaal in beeld.

Reacties

Mary de Jong
 

Het is heel herkenbaar zoals Patricia vertelt over haar ervaringen als zus van een verslaafde broer. Hoe de verslaving van haar broer steeds meer beslag nam van het leven van alle gezinsleden.

Complimenten hoe open zij over haar situatie vertelt. Ze heeft eerder haar verhaal gedaan in een lokale krant en werkt als vrijwilliger bij afd. Preventie. Daarmee hoopt zij dat ook andere families open over de situatie thuis gaan praten. Want praten helpt echt! Zowel voor de familie als uiteindelijk het verslaafde gezinslid.

IrisZorg verzorgt speciale trainingen/bijeenkomsten voor familieleden (Craft). HIerover staat meer informatie op deze site.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.