Het verhaal van Mark

Mark was een aantal jaar verslaafd aan GHB. Op eigen kracht afkicken is niet mogelijk, dus deed hij dat in een kliniek. “En dan sta je weer buiten, lichamelijk clean maar geestelijk nog 80 procent verslaafd." Hij besloot gebruik te maken van de Social Club. Mark: "De Social Club is nu mijn praatpaal".
“Ik wist dat veel ex-verslaafden aan GHB het niet alleen redden, dus daarom ben ik zelf al vooraf ondersteuning gaan zoeken. Ik kwam in contact met ervaringsdeskundigen van IrisZorg en kon meteen aansluiten bij de Social Club in Nijmegen. We praten over van alles: boeken, sport, vrijetijdsbesteding. En we bowlen, bbq-en, hebben de Kerstmarkt bezocht. Ik kan wel zeggen dat ik met een aantal mensen bevriend ben geraakt.

In de kliniek zeiden ze: ‘Trek niet teveel op met medepatiënten, herstellen moet je zelf doen’, maar zonder de Social Club had ik het een stuk moeilijker gevonden. Ik heb zelf nog min of meer een vriendenkring, maar er zijn ook mensen die jarenlang op een zolderkamer wiet hebben zitten roken, de club haalt hen uit het isolement.

Het belangrijkste wat ik afgelopen jaar heb geleerd, is om te praten. Eerder had ik GHB nodig om uit mijn schulp te komen, nu is de Social Club mijn praatpaal.

Het valt me vaak op in bijeenkomsten met cliënten dat het met iedereen goed gaat, dat ze geen trek hebben. Daarna zie je de één na de ander terugvallen. Het heeft dus geen zin om dat te zeggen. Je hoeft je niet te schamen voor trek, dat is heel normaal. Ik ben mensen aan het overhalen om te sporten. Dat is mijn beste medicijn tegen de trek.

Ik vind het gebruik van ervaringsdeskundigheid een goede zet. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Je moet niet vergeten waar je vandaan komt. Ik ben een verslaafde in herstel, ik zal nooit zeggen dat ik genezen ben.”

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.