Het verhaal van Koen

“Werken met deze cliënten houdt me scherp.” Medewerker Koen (verslavingsreclassering) vertelt over zijn werkzaamheden.
“Als reclasseringswerker begeleid ik cliënten die van de rechter een straf opgelegd hebben gekregen en waarbij de rechter bepaald heeft dat er toezicht nodig is. Wij controleren of cliënten zich aan de straf houden en begeleiden ze naar zorg. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de behandeling van een verslaving of het vinden van een goede dagbesteding. Een prettige bijkomstigheid is dat IrisZorg verslavingsbehandeling, dagbesteding en werk en allerlei vormen van (woon)begeleiding onder één dak heeft. En als we het niet hebben, zijn er korte lijnen met andere instellingen.

De cliënten staan meestal zo’n twee jaar onder toezicht van de Reclassering. Daarna begint het pas echt: dan moeten ze zich zonder begeleiding zien te redden. Soms zie je dat ze weer terugvallen in hun oude patroon en in aanraking komen met Justitie. Vooral de groep met complexe problematiek kan veel overlast veroorzaken.

De gemeente Nijmegen is daarom zo’n twee jaar geleden begonnen met het project aanpak (ex-)veelplegers. Het gaat om Casemanagement Plus, zoals dit zo mooi heet. Binnen het project werken gemeente, politie en IrisZorg intensief samen. Elke cliënt krijgt een vaste casemanager die met hem een individueel plan opstelt. We bouwen als het ware een vangnet om de cliënt.

Als projectleider ben ik trots op de resultaten. Van de 21 cliënten in 2012 is 40% niet in aanraking geweest met Justitie. Voor deze complexe doelgroep is dat een prima uitkomst. Je ziet cliënten ook opbloeien omdat het wat beter met ze gaat.

Mijn werk houdt me scherp en ik heb geleerd om me kwetsbaar op te stellen. De dynamiek en moeilijkheidsgraad maakt het werken bij IrisZorg Reclassering interessant. Ik vind het belangrijk om een netwerk aan goede contacten op te bouwen met bijvoorbeeld woningcorporaties en andere instellingen, zij staan meestal niet open voor onze doelgroep. Daarnaast heb ik prettige collega’s en een goed en dynamisch team waarin we veel kunnen delen."

Koen werkte ook mee aan het Filmpje van de week. Zie hieronder het filmpje.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.