Het verhaal van Johan

Het viel hem zwaar tijdens zijn opname in een kliniek van IrisZorg toen hij voor zijn gameverslaving geen computer meer mocht aanraken. “Het leverde me veel stress op”, vertelt Johan (19). Vanaf ongeveer zijn tiende jaar is hij gameverslaafd. Hij speelde soms wel 18 uur per dag.
Behandelaar Jesse: “In gamen zitten veel verslavingselementen. Je hebt te maken met ranking, daar haal je echt voldoening uit. Je wordt steeds beter. Er zijn online games waarbij je in teamverband speelt met mensen uit verschillende landen, dit verhoogt de druk om te ‘moeten’ gamen op bepaalde tijdstippen.” Het werkt ontwrichtend voor je dag- en nachtritme.

Ook bij Johan raakte die verstoord.Tijdens zijn behandeling ontdekte Johan dat hij veel meer bij zichzelf kwam. “Ik heb mezelf beter leren begrijpen en kan beter omgaan met stress en spanning.” Ook bij onzekerheid kan hij niet meer wegkruipen achter de computer. Een van de moeilijkste dingen was het afsluiten van de accounts. Jesse: “Daar ontleende hij alles aan. Het
was op dat moment het enige waar hij heel goed in was.

”De behandeling voor Johan is tweeledig, vertelt Jesse. Enerzijds de oorzaken verminderen die aanzetten tot het gamen en anderzijds het ontwikkelen van alternatieven die meer voldoening voor hem opleveren. “Johan is gediagnosticeerd met autisme spectrum stoornis, dus hij
heeft behoefte aan voorspelbaarheid. Dat vond hij in het gamen, omdat dat heel afgebakend is.”

Dat hij een vlotte babbel heeft en heel open is, bleek voor Johan een ontdekking. Jesse: “Dit kreeg hij ook terug van veel mensen in zijn omgeving, voor hen was hij een heel ander mens geworden na zijn opname.” In de kliniek had hij alle ruimte om andere kwaliteiten te ontdekken. Nu woont hij in een beschermde woonvorm en heeft hij geen toegang tot het gamen. “Ik maak meer muziek en ik werk nu ook aan rapteksten. Ik heb zeker ontdekt dat ik meer in me heb.” Luisteren naar muziek is een belangrijk handvat voor hem. “Zo kom ik meer tot mezelf.”
Jesse: “Hij heeft ontdekt dat hij creatief en sociaal is.”

De naam Johan is gefingeerd.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.