Het verhaal van Jaap

“Na het overlijden van mijn vrouw, vier jaar geleden, ging ik steeds meer drinken. Zodra ik uit mijn werk kwam, nam ik gelijk een glas wijn. Dat werden er makkelijk vier. En na mijn pensioen nóg meer omdat ik toen de hele dag de tijd had om te drinken.”
Dat zegt Jaap, 67 jaar. “Ik wist wel dat ik te veel dronk, maar het lukte me niet om er zelf mee te stoppen. De stap om hulp te zoeken was te groot. Ik schaamde me heel erg. Tot mijn dochter zich zorgen begon te maken, en me letterlijk smeekte om naar de huisarts te gaan. Toen ging bij mij de knop pas om.”

Kwetsbare groep
Alcohol is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Veel ouderen vinden het gezellig en lekker om af en toe een glaasje wijn, een biertje of een jonge jenever te nemen. Niets mis mee, maar ouderen vormen wel een kwetsbare groep. Ze drinken vaak al jarenlang en krijgen te maken met ingrijpende veranderingen in hun leven. Sociaal drinken kan dan gemakkelijk veranderen in probleemdrinken. Bijvoorbeeld door het verdwijnen van werk en sociale contacten, gezondheidsproblemen en verlies of rouw.

Verslavingshulp
55-plussers zoeken niet zo snel hulp bij een alcoholverslaving. Ze zijn niet gewend om erover te praten en schamen zich. Jammer, want er zijn werkbare behandelmethodes voor verslaving. Signalen van alcoholverslaving kunnen zijn dat u meer of vaker drinkt dan u van plan was. Of dat u er veel aan moet denken, of ontwenningsverschijnselen krijgt als u niet drinkt. Herkent u dit? Of maakt u zich zorgen over iemand die belangrijk voor u is? U kunt terecht bij IrisZorg voor informatie, hulp of advies. U bent van harte welkom!

Meer informatie over ouderen en alcohol. 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.