Het verhaal van Goran

Het begon met wat GHB voor een feestje. Niet veel later gebruikte Goran dag en nacht. Na twee jaar continu gebruik wilde hij maar wat graag af van dit slopende middel.
"GHB was voor mij een sluipmoordenaar. De eerste keer leek het nog heel onschuldig. Ik gebruikte wat voor een feestje en werd er lekker vrolijk en levendig van. Dus nam ik op andere feestjes ook wat. En vervolgens gebruikte ik elk weekend. En toen iedere dag. En uiteindelijk zelfs iedere nacht. Op het moment dat ik ’s nachts iedere drie uur wakker werd om GHB te nemen, wist ik dat ik een probleem had. Op dat moment kon ik het ook niet meer geheim houden voor mijn vrouw.

Ik wilde absoluut afkicken, maar in mijn eentje zou me dat niet lukken, wist ik. Afkicken van GHB is bovendien gevaarlijk, het is niet verantwoord dat zonder medische begeleiding te doen. Ik had al eerder geprobeerd om van de GHB af te komen, via poliklinische behandeling. Die manier werkte niet voor mij. Daarvoor was ik al te lang verslaafd en de verleiding werd me, als ik alleen thuis was, al snel te groot. De ontwenningsverschijnselen zorgen ervoor dat je die stap nog ietsje makkelijker zet. Als ik niet (op tijd) gebruikte, voelde het alsof er mieren in mijn hoofd en over mijn lichaam krioelden. En daarbij ga je zweten, trillen en voel je je niet lekker. Dan moet je wel heel stevig in je schoenen staan om niet weer naar de GHB te grijpen. Zo sterk was ik niet, maar ik had wel de kracht om toe te geven dat ik extra hulp nodig had. Een maand later werd ik opgenomen in de kliniek van IrisZorg. 

Voordat je wordt opgenomen, krijg je twee gesprekken. IrisZorg wil zeker weten dat je écht wilt afkicken. Ik vertelde dat ik duizend procent zeker nooit meer wilde gebruiken en dat ik daarvoor desnoods naar het andere eind van de wereld zou gaan. Dat hoefde gelukkig niet, ik werd opgenomen in de kliniek in Arnhem. Daar kreeg ik iedere twee uur twintig milliliter medicinale GHB en die hoeveelheid werd langzaam afgebouwd. Je bent dan tijdens je opname dus gewoon nog onder invloed, maar aan mij merkte je dat niet of nauwelijks. Ik heb altijd kunnen functioneren, maar ik ken mensen die hun baan en hun hele sociale leven zijn kwijtgeraakt. Je kunt echt alles verliezen door GHB. Ook je verstand en je leven. Ik ben zelf nooit psychotisch geworden, maar ik had zeker momenten dat ik flink in de war was en dat ik het gevoel had dat mijn lichaam niet van mij was. En met twee jaar verslaving ben ik natuurlijk ook wel eens out gegaan; je valt dan in een heel diepe slaap, waaruit je beter niet wakker gemaakt kunt worden. Je moet het uitslapen. Ja, inmiddels weet ik er alles van. Er is sowieso veel meer bekend over GHB dan toen ik ermee begon. Ik wist niet eens precies wat ik gebruikte, laat staan dat ik de gevolgen kende. Pas toen ik verslaafd was, ben ik gaan zoeken naar informatie. Maar toen was het al te laat."

Goran is inmiddels succesvol afgekickt en naar huis.

Reacties

anoniem
 

Beste Goran,

Zeer knap om de stap te zetten. Uit ervaring kan ik zeggen dat je omschrijving zeer goed is. Zeker van die mieren onder je huid. Ik heb zelf 6 jaar gebruikt waarvan de laatste 3 pure gbl. Het begon onschuldig met vrienden en zeer snel was het elke dag 24 uur per dag. Ik ben er nu sinds 21 feb 2013 mee gestopt. Ben nu 26. Helaas wel nagenoeg alles verloren en nu weer langzaam aan het opbouwen. De problemen waarvoor ik ging gebruiken zijn er nog steeds dus het was geen oplossing maar vluchten. Nu kom ik nog steeds elke dag langs het adres waar ik het haalde. Maar elke dag dat ik langs kom word ik sterker.

pieter van Doorn
 

Heel goed van jou,
Ik ben zelf van de Heroine afgekickt
en heb er zoveel baat bij,
Ik heb 30 jaar gebruikt van alles
Ik woon in de Hulsen,
Ik heb nog nooit GHB gebruikt!

goed he,

Groetjes. Pieter

Alexandra
 

Ook ik zit er inmiddels 8 jaar aan waarvan de laatste 2 jaar bijna onafgebroken. Ik heb het eerst geprobeerd met Baclofen waarbij ik ook een doorverwijzing kreeg voor Iriszorg. De baclofen hielp zeer zeker, het haalt die twist in je hoofd weg dat je het weer moet pakken, maar ik heb de psychische hulp niet aangegrepen. Dat was dom. Inmiddels nam ik het weer omdat ik dacht sterk genoeg te zijn, maar helaas.

2de keer Baclofen help niet echt meer en ik ben nu verplicht om iriszorg te nemen omdat ik me nu niet meer sterk voel. Dit doet zeer, naar mijn vrouw en kinderen toe, maar ook naar mijn werkgever die heel schappelijk met me is geweest.
Beste mensen, begin niet aan GHB...het sluipt uw leven in en neemt uiteindelijk controle over je. Uiteindelijk kan je alleen nog functioneren met GHB.

Ik schaam me dood.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.