Derk

Mila uit Apeldoorn
Steffan uit Beekbergen, 52
Bianca uit Apeldoorn, 50

Derk beschrijft zichzelf als een opstandige puber, en door zijn ADHD nog net iets eigenwijzer en ongeremder dan zijn gemiddelde leeftijdsgenoten. Hij nam zijn medicatie niet meer en blowde erg veel. Dat leidde tot veel ruzies thuis. Toen Derk ook nog verliefd werd, was de keuze snel gemaakt. Hij was de ruzies zat, en ging uit huis, zijn liefde achterna…
 
Wat volgde was een roerige tijd. Derk: “In die eerste periode woonde ik in bij mijn schoonouders. Maar wegens omstandigheden kon ik daar niet blijven. Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met IrisZorg. Ik vond onderdak bij Vellertzoom - de crisisopvang voor jongeren in Apeldoorn - en maakte voor het eerst kennis met Mila. Zij werd mijn hulpverlener bij IrisZorg. In die tijd ging het toch de verkeerde kant op met mij. Ik gebruikte naast het blowen ook wel eens harddrugs zoals speed en ging veel uit. Ik stond totaal niet open voor hulp, en hield me daarom ook niet aan de afspraken bij de crisisopvang. Dus kon ik op een gegeven moment ook daar mijn spullen pakken.

Niet vol te houden 
Ik vond een kamer in het centrum van Apeldoorn, vlakbij het uitgaanscentrum. Niet een hele goede plek om te wonen voor iemand zoals ik. Ik dacht dat ik het alleen kon, maar raakte zwaar verslaafd aan speed, sliep nog maar twee nachten per week en leefde op cup-a-soup, noodles en brood. Dat was niet vol te houden, dus belde ik Mila weer voor hulp. Af en aan verbleef ik vanaf dat moment in de TOJ - de nachtopvang voor jongeren, ook van IrisZorg - op straat, en ook nog een tijd in een voorziening voor beschermd wonen. Maar ook dat was geen succes. Uiteindelijk ging ik gewoon weer helemaal mijn eigen gang, zonder me van iemand iets aan te trekken. Daar moest ik dus ook weer weg en kwam weer terug bij de TOJ nu ongeveer een half jaar geleden.
 
Toen kwam voor mij de omslag en de rust om te werken aan drie belangrijke dingen; een dak boven mijn hoofd, mijn schulden en mijn verslavingen. IrisZorg heeft me bij al deze dingen geholpen.

Afgekickt
Ik heb de laatste maanden hard aan mezelf gewerkt. Ik ben afgekickt van speed, heb meer zelfvertrouwen gekregen en ik ben zelfstandiger geworden. Ik heb bijvoorbeeld zelf de kamer geregeld waar ik nu woon. Ik krijg nog wel begeleiding van Mila, en zo gaat het goed. 

Een opleiding of werk heb ik even in de koelkast staan, want ik weet sinds kort ook dat ik borderline heb. Binnenkort start mijn behandeling hiervoor. Daarna komt pas het moment om echt verder te kijken. Tot die tijd doe ik vrijwilligerswerk. Maar ik hoop ooit een baan in de zorg te hebben, en zelf jongeren te kunnen helpen.
 
Ik ben erg trots op wat ik tot nu toe bereikt heb. Maar ik realiseer me ook, ik ben er nog lang niet. Af en toe heb ik nog een terugval. Gelukkig herken ik nu wel de signalen, dus ik trek veel eerder aan de bel voor hulp." 

Apeldoorn
19